
מהו גינון טיפולי?
גינון טיפולי הינו כלי להעצמה וצמיחה אישית, המתאים לכל גיל. באמצעות העבודה בגינה המתקיימת באופן פרטני או קבוצתי, יכולים ילדים, בני נוער, מבוגרים וקשישים, לפתח ולשקם מיומנויות חברתיות, קוגניטיביות, רגשיות ופיזיות. הגינון הטיפולי הינו גם כלי נפלא לשיפור התפקוד למתמודדים עם הפרעת קשב וריכוז.
המרחב בגינה, הנעים והמסקרן, מאפשר הקניית כישורים בתחומי תפקוד שונים, שניתן ללמוד ולתרגל עד שיהפכו לאוטומטיים.
יתרונות הגינון הטיפולי
המרחב הטיפולי בגינה משתמש בחיבור המולד של האדם לטבע. העבודה בגינה הופכת את העובד בה למטפל בעולם הצומח, דבר המאפשר ליחיד ו/או לקבוצה לעבור תהליכי למידה חשובים, אינטראקציות שונות, הפעלה וגירוי חושים שונים ופיתוח קיימות. הדבר חשוב במיוחד בעידן בו הישיבה מול מסכים, ושימוש נרחב בטכנולוגיות, מרחיקים את האדם מין הטבע.
מה ניתן ללמוד
באמצעות
הגינון הטיפולי?
מיומנות תכנון והתארגנות
באמצעות העבודה בגינה ילמדו המשתתפים לארגן משימות וחומרים, לאמוד זמן, לקבוע סדרי עדיפויות, ולהניע את העבודה תוך שמירה על סדר והתארגנות במרחב.
מיומנויות חברתיות
העבודה הקבוצתית תאפשר ללמוד כישורים חברתיים ודרכים לניהול שיחה - מיקוד, הקשבה, שליטה ברגשות, בדחפים, בתגובות וניהול יחסי אנוש תקינים.
גמישות מחשבתית והתנהגותית
המשתתפים ילמדו לפתור בעיות, להעריך תוצאות עתידיות, להסיק מסקנות ולהפיק לקחים, להסתגל לתנאים משתנים, ולשמר מוטיבציה לאורך זמן.
ניהול הזמן
העבודה בגינה תשפר את תפיסת עבר –הווה – עתיד, את תפיסת הרצף, וניהול הזמן. לעיתים, בשל הקושי להתמקד במשימה ספציפית לאורך זמן, ניתן לקחת פסקי זמן קצרים בין משימה למשימה במהלך העבודה, ולתעל את האנרגיות למעבר לפעילות הבאה, כאשר זה מתבקש. כמו כן, העבודה במרחב הגינוני מאפשרת חזרה על הקניית מיומנויות באופנים שונים ומגוונים. הדבר חשוב במיוחד ילדים עם הפרעת קשב, המשתעממים ומתעייפים בקלות (מעבר להתלהבות הראשונית).
התוצאות המצופות
המשתתפים ירכשו מיומנויות תכנון והתארגנות, כישורים חברתיים, ויסגלו גמישות מחשבתית והתנהגותית.
המשתתפים ילמדו לנהל זמן.
המשתתפים ילמדו לנהל זמן.
שיפור במישור הפיזי – קשר עין יד, מוטוריקה גסה ועדינה.
שיפור במישור הפיזי – קשר עין יד, מוטוריקה גסה ועדינה.
המשתתפים יחושו שייכים ורלוונטיים, ויחוו חוויות של הצלחה והעצמה.